Bewonersbetrokkenheid in coronatijd: ervaringen van Wijzer in de Wijk

Meedoen en meedenken van bewoners is de basis van de wijkgerichte aanpak van Wijzer in de Wijk. Met de corona epidemie en maatregelen is dit een echte uitdaging. Eind januari organiseerde de werkplaats Sociaal Domein een leernetwerkbijeenkomst voor de projectgroep van Wijzer in de Wijk. Het thema was: Hoe betrekken we bewoners juist nu met alle coronamaatregelen en later in 2021?

Hoe staat het in de Wijzer in Wijk – wijken?

Den Haag Zuidwest

José Loof, procesbegeleider in Den Haag Zuidwest, ziet dat door de coronaepidemie de uitvoering van interventies stil ligt en dat verschillen toe lijken te nemen. Eenzame inwoners worden eenzamer. Kwetsbare gezinnen hebben weinig vrijheid, weinig ruimte en de achterstand zal alsnog ingelopen moeten worden. Face to face contact in groepssessies wordt gemist.

Ik wil graag optimistisch zijn, maar corona heeft een negatieve invloed op het leven van de bewoners in onze wijken. Het is helaas weer een stapje terug.

(Den Haag Zuidwest)

 

Alphen Noord

Alphen Noord zet Welzijn op Recept breed in, als verwijzing naar sport en bewegen en ook naar financieel fit. Aanvragen druppelen binnen, maar er wordt weinig verwezen vanwege de beperkingen door Corona. Afgelopen jaar is geëxperimenteerd met een interessante strategie om te komen tot een nieuwe adviesraad met als resultaat: 11 inwoners, gemiddelde leeftijd 38 jaar en leren als drive.

We zochten een elftal voor de adviesraad en hebben naar alle huisnummers 11 een kaartje gestuurd. Op het kaartje stond: Is het wat voor jou? Doe lekker mee! Het is belangrijk de taal te spreken van degene die je bereiken wil. Het mag een beetje prikkelen.

(Alphen aan den Rijn)

 

Stevenshof

De procesbegeleider van de Stevenshof is verrast: er beweegt, bruist en leeft van alles, ook online. Er is een kern van 20 inwoners en daaromheen een groep van 80 die zich blijft inzetten. Ondanks Corona worden inwoners verleid digitaal verder te werken, via een actieve benadering. Al zijn daardoor ook enkele inwoners afgehaakt.

We zijn ook mensen kwijtgeraakt, met name ouderen. Voor een deel doen zij mee vanwege de gezelligheid met elkaar, het sociale aspect, een kopje koffie en thee, en dat heb je natuurlijk niet in zo’n online setting

(Stevenshof)

 

 

 

Inspirerende voorbeelden van bewonersbetrokkenheid

Mariëlle van Esch van Zorgbelang Inclusief deelt een aantal tips en ervaringen die zij elders heeft opgedaan:

  • Pas je aanpak aan op wat wel kan ondanks Corona, wees creatief!
  • Gebruik begrijpelijke taal voor websites en communicatie. Betrek de doelgroep hier bij. Mariëlle noemt als inspirerend voorbeeld de BeleidsProkkel.
  • Inwoners betrekken op alle niveaus van het project met als voorbeeld Burgerkracht (Limburg Positief Gezond).

 

Wat zijn de voorwaarden voor bewonersbetrokkenheid?

De lessen die de afgelopen tijd geleerd zijn over bewonersbetrokkenheid en wat werkt zijn verzameld op een digitaal jamboard. Hieronder vindt u een impressie. De rode draad is: samen doen, verbinding, erkenning, leren en laten zien wat je doet. Op alle thema’s zijn ideeën en plannen geformuleerd. Wilt u meer weten, leest u dan het verslag van de WidW leernetwerkbijeenkomst.

 

Meer weten over Wijzer in de Wijk?

Ga naar www.wijzerindewijk.nl