Goede timing cruciaal bij doelgroepgerichte leefstijlinterventies

Slechte voeding en een ongezonde leefstijl zijn vaak de oorzaak van veelvoorkomende gezondheidsproblemen. Leefstijlinterventies kunnen mensen helpen om gezonder te leven, waardoor ze minder snel ziek worden. Om een interventie tot een succes te maken, moet er goed naar de sociale context en het moment van uitvoeren worden gekeken.

Dat zei prof. dr. Jessica Kiefte-de Jong in haar oratie op vrijdag 24 januari 2020.

Grote gezondheidsverschillen

In Nederland bestaan er grote gezondheidsverschillen tussen bevolkingsgroepen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen met een sociale achterstand vaker last hebben van multimorbiditeit, het ervaren van meerdere chronische aandoeningen tegelijkertijd.

Als hoogleraar Population Health doet Kiefte-de Jong onderzoek naar leefstijl en preventie vanuit een levensloopperspectief. Haar onderzoek is ingebed in de LUMC-Campus Den Haag.

Voorkomen beter dan genezen

Volgens Kiefte-de Jong is voorkomen beter dan genezen. Ze wil daarom big data uit de routine zorg koppelen aan andere bronnen. “We zijn steeds meer in staat om groepen die extra aandacht nodig hebben op het gebied van preventie en zorg te identificeren. Met het combineren van verschillende databronnen kan de juiste zorg op de juiste plek worden ingericht.” Bij ieder persoon moet wel worden gezocht naar een geschikt sleutelmoment voor een leefstijlinterventie. Dit zijn momenten waarop mensen bereid zijn om hun leefstijl aan te passen. Voorbeelden hiervan zijn een zwangerschap of de diagnose van een chronische ziekte.

Bron en volledig bericht: LUMC.nl