Reflexieve monitoring in actie: interview met Rianne Kleijn

Rianne Kleijn is projectleider van het ZonMw project Verbetering van de lokale praktijk rondom onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar ouderschap in Den Haag. Dit is een van de 25 projecten binnen het ZonMw-programma ‘Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap’. Onlangs werd zij geïnterviewd door ZonMw. Hieronder een korte impressie.

Een luisterend oor zonder oordeel kan al een groot verschil maken

Rianne Kleijn werkt alweer 12 jaar als jongerenadviseur bij Jongeren Informatie Punt (JIP) Haaglanden. Bij het JIP is ook een speciaal jonge-moederspreekuur waarnaar veel verloskundigen doorverwijzen. Zo heeft Rianne al best het een en ander gezien. ‘En toch grijpt het me, zeker sinds ik zelf moeder ben, geregeld aan. Het kan soms zo triest zijn hoe het leven loopt. Maar ik heb ook geleerd dat een luisterend oor zonder oordeel al een groot verschil kan maken.’

Verbinding tussen praktijk en medisch en sociaal domein

In Den Haag is het percentage onbedoelde zwangerschappen hoger dan het landelijk gemiddelde, net als de sterfte en ziektes en aandoeningen rondom de geboorte. Het project waarvan Rianne projecteider is wil meer verbinding creëren tussen de lokale praktijk en het medisch en sociaal domein zodat preventie en zorg bij onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar ouderschap verbetert. Rianne: ‘De vraag is hoe we bestaande interventies beter met elkaar kunnen verbinden en overlap voorkomen. Waar zitten kansen voor een duurzame samenwerking?

Reflexieve monitoring in actie

In het project wordt gewerkt met de methode reflexieve monitoring in actie. Bij de start van het project zijn leervragen opgesteld: ‘over het stigma, de continuïteit en preventie, maar ook over de communicatie tussen cliënten en professionals en professionals onderling’. Door hier samen aan te werken vanuit een zelf-evaluatie cyclus ontwikkelt zich een learning community of lerend netwerk. ‘Het is cyclisch werken om continu te verbeteren,’ legt Rianne uit. ‘Elk overleg kijken we wat er verbeterd kan worden. De verbeterpunten die daaruit voortkomen, zetten we in en dan begin je weer opnieuw. Logisch verhaal, maar in de praktijk is het best lastig.’

Afscheid van Rianne

Ook in 2023 zal er weer hard gewerkt worden aan de verbetering van de lokale praktijk rondom onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar ouderschap in Den Haag. Maar helaas zonder Rianne. Rianne gaat per 1 februari aan de slag als adviseur bij Lijn 1 Haaglanden. Wij wensen haar vanuit de AWPG veel succes in haar nieuwe functie.

“Bedankt Rianne, voor je inzet, enthousiasme en betrokkenheid.

Addi van Bergen, coördinator AWPG NZH


Meer lezen

 

Dit project is mogelijk gemaakt door