Hoe kun je overgewicht onder jongeren terugdringen?

Naar het artikel Kennis en kunde delen is een kunst in het TSGEen handreiking aan alle gemeenten die zich richten op het terugdringen van overgewicht onder jongeren. Zo kunnen de vijf wetenschappelijke artikelen van CIAO, gepubliceerd in het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, beschouwd worden.

De AWPG NZH is één van de vijf partners in het CIAO: het Consortium Integrale Aanpak Overgewicht dat in 2010 van start ging. De afgelopen jaren voerden de vijf partners in onderling overleg elk een deelonderzoek uit, waarvan de resultaten nu in TSG beschreven worden.

De Academische Werkplaats Noordelijk Zuid-Holland (Leiden) onderzocht welke factoren de implementatie van een lokale integrale aanpak bepalen. De Academische Werkplaats Limburg richtte zich op de mogelijkheden van een bestuurlijk gedragen integrale aanpak van overgewicht. Het deelonderzoek van CEPHIR (Rotterdam) ging over het inzetten van sociale marketing voor het stimuleren van het drinken van water in plaats van softdrinks. AMPHI (Nijmegen) ontwikkelde twee opvoedinterventies om ouders te helpen bij het bevorderen van gezond gewicht bij kinderen. En de academische werkplaats VU/Windesheim (Amsterdam) kwam met een serie aanbevelingen voor de evaluatie van de integrale wijkgerichte aanpak van overgewicht. De vijf onderzoeken leverden vijf proefschriften op en diverse Engelstalige publicaties.

Dankzij een subsidie van ZonMW, zijn de artikelen in TSG voor iedereen beschikbaar (open acces). Een abonnement op het tijdschrift is dus niet nodig. Lees het artikel Kennis en kunde delen is een kunst.

Bron: Academische Werkplaats Limburg – 16 januari 2018

Lees ook Niet-praten maar doen – Promotie Rianne van der Kleij op 5 september 2017