Kwartiermaker programma Infectieziektebestrijding stelt zich voor

Halverwege april 2023 is Anja van der Schoor begonnen als Kwartiermaker Infectieziektebestrijding bij de AWPG NZH. Anja is gezondheidswetenschapper en zit in de afrondende fase van haar promotietraject. Naast haar rol als Kwartiermaker is zij programmacoördinator binnen CAPI, het landelijke Consortium Academische werkplaatsen Publieke gezondheid Infectieziekten. In dit nieuwsbericht stelt Anja zich nader aan u voor.

 

Promotietraject bij Erasmus MC

“Na het afronden van de bachelor Gezondheid en Leven en de master Health Sciences met een specialisatie in Infectieziekten (VU Amsterdam), ben ik begonnen met haar promotieonderzoek bij het Erasmus MC op de afdeling Medische Microbiologie en Infectieziekten.

De afgelopen jaren heb ik onderzoek gedaan naar het effect van éénpersoonskamers in de nieuwbouw van het Erasmus MC op de microbiologische veiligheid van de ziekenhuisomgeving. Dit onder begeleiding van prof.dr. Margreet Vos, dr. Anne Voor in ’t holt, en dr. Juliëtte Severin. Hierbij werd er specifiek gekeken naar het effect op het oplopen van bijzonder resistente micro-organismen (BMRO) door patiënten, en de contaminatie van de ziekenhuisomgeving met BRMO. Op 24 oktober zal ik mijnproefschrift getiteld “MOVEing microorganisms: the Effect of the Built Environment and Screening Strategies on Microbial Safety” verdedigen.”

Ik ben erg enthousiast over de kans om wetenschappelijk onderzoek op het gebied van IZB binnen de GGD verder vorm te gaan geven!

 

Kwartiermaker IZB bij de AWPG NZH

“Na mijn promotietraject zocht ik een functie waarin ik nog steeds mijn nieuwsgierigheid en creativiteit kwijt kon in onderzoek, maar niet meer de hele week alleen maar naar getallen in Excel-files en SPSS datasets hoefde te turen. Zodoende kwam ik bij de vacature Kwartiermaker IZB uit, en ben ik na het inleveren van haar proefschrift gestart.

Het doel van mijn functie is eind 2024 een goed functionerend Infectieziektebestrijding-programma te hebben binnen de AWPG NZH. Voor deze functie verdeel ik mijn tijd tussen GGD Haaglanden en GGD Hollands Midden. De afgelopen twee maanden ben ik vooral bezig geweest met kennismaken; met GGD Hollands Midden en GGD Haaglanden, mijn nieuwe collega’s, de CAPI stuurgroep, en met de verschillende partners van de AWPG NZH Infectieziektebestrijding.”

 

Nu echt van start

“Nu het gros van de kennismakingsgesprekken achter de rug is kan ik echt gaan beginnen met het vormgeven van het programma Infectieziektebestrijding binnen de AWPG NZH. De eerste uitdaging zal zijn om samen met de verschillende partners een onderzoeksvisie voor 2024 op te gaan zetten. Ik merk dat er heel veel enthousiasme is binnen de GGD, en bij de partners, om onderzoek uit te gaan voeren! De wil is er, nu nog de vertaling naar de praktijk. Een duidelijke onderzoeksvisie, gedragen door beide GGD’en en de partners, is daar een mooie eerste stap in.”

In mijn ogen ligt de kracht van wetenschap in de samenwerking met de praktijk, en niet wanneer zij parallel aan elkaar lopen.

 

Meedenken en doen geeft energie

“In mijn werk haal ik energie uit het meedenken over onderzoek, maar ook door praktisch betrokken te zijn – zoals het meehelpen met flyeren voor het Schurft tegen Schurft onderzoek onder studenten. Andere zaken die mij energie geven zijn organiseren en structureren, informeel contact met collega’s, en het analyseren en interpreteren van data.

Naast de taken voor de AWPG NZH ben ik als programmacoördinator bij CAPI o.a. betrokken bij het opzetten van scholing, het bijhouden van relevante literatuur, het organiseren van een kick-off meeting, het organiseren van een symposium in januari 2024, en zit ik sinds kort in de redactieraad van het Infectieziekten Bulletin van het RIVM.”

 

Verder kennismaken

“Naast vragen over onderzoek, kan je ook altijd bij mij terecht voor baksels (het brownie recept is favoriet!), boekentips, of gewoon een gezellig gesprek. Mocht je naar aanleiding van dit bericht uitgebreider kennis willen maken kan je contact met mij opnemen via anja.vanderschoor@ggdhaaglanden.nl.”

 

Meer informatie over het programma IZB

Nieuwsbericht AWPG NZH: Consortium AWPG-en Infectieziekten – CAPI – gaat van start
Nieuwsbericht AWPG NZH: Kabinet kiest voor investeringen in infectieziektebestrijding