Nieuws van onze partners: Zo ondersteunt de GGD de zorginstellingen

Het Bron- en Contactonderzoek en de Corona Test straat, dat zijn de activiteiten van de GGD die bekend zijn bij het grote publiek. Maar er zijn ook andere manieren waarop de GGD bijdraagt aan de aanpak van de huidige pandemie.

Sandra van der Burg en Mandy Knoester vertellen in een interview over hun werk als deskundigen infectiepreventie bij de GGD Hollands Midden. Hieronder staat een korte samenvatting van het interview. Meer informatie kunt u vinden op de website van de GGD HM.

Sandra van der Burg en Mandy Knoester

Eén van de taken van een deskundige infectiepreventie is het adviseren en ondersteunen van zorginstellingen voor langdurige zorg en de ouderenzorg op het gebied van infectiepreventie. Zoals verpleeghuizen, gehandicapteninstellingen, kleine woonzorgcentra, zorgboerderijen en de thuiszorg.

Sandra en Mandy constateren dat er bij de instellingen nu veel meer behoefte aan ondersteuning is dan anders. Zij informeren en ondersteunen instellingen met het op maat maken van protocollen en richtlijnen, hoe men de persoonlijke beschermingsmaatregelen moet gebruiken en hoe de instellingen het beste kunnen werken in cohorten. Ook kijken en denken Sandra en Mandy mee waar exact de risicomomenten van overdracht zich voordoen en geven dan adviezen om  besmettingen te voorkomen of te beperken.

Vragen via het callcenter

Via het callcenter en via vragenovercorona@ggdhm.nl komen ook concrete en kleine vragen binnen: ‘moet ik het mondkapje binnen de deur hangen of erbuiten?’, ‘waar moet ik mijn handschoenen aandoen?’, ‘wanneer moet ik mijn schort aandoen?’, ‘kan ik mijn schort hergebruiken?’. Ook dat is belangrijk.

Siilo-app nu voor alle zorgprofessionals

Voor verpleegkundigen en verzorgenden in de regio Hollands Midden is een eigen appgroep ‘Handen ineen voor COVID 19’ ingericht. Met de Siilo-app, die voorheen alleen voor artsen beschikbaar was, kunnen zorgprofessionals nu snel en laagdrempelig contact leggen met collega’s, vragen stellen aan collega’s en deskundigen en de meest actuele en relevante informatie raadplegen. In de app worden door Mandy en Sandra de laatste protocollen en richtlijnen gezet, tips & tricks, een lijst met betrouwbare websites, filmpjes en innovatieve initiatieven van instellingen zodat ze van elkaar kunnen leren.

COVID-19 nieuwsbrieven

GGD Hollands Midden en GGD Haaglanden maken samen een COVID-19 nieuwsbrief die één keer per week uitkomt. De nieuwsbrief is bedoeld voor zorgprofessionals en dient ter ondersteuning van het eigen beleid van de instellingen tegen COVID-19.

Wilt u meer weten over het werk van Sandra en Mandy, klik hier.