Seminar ‘Natuurlijke experimenten en de volksgezondheid: onbenutte kansen voor preventie?’

Op vrijdag 25 juni organiseert CEPHIR, de Academische Werkplaats Publieke Gezondheid in de regio’s Rotterdam-Rijnmond, Zeeland en Zuid-Holland Zuid, een online seminar over natuurlijke experimenten en quasi-experimentele methoden.

Tijdens het seminar wordt toegelicht wat deze onderzoeksmethoden inhouden en hoe we ze kunnen inzetten om de volksgezondheid te bevorderen. Eén van de gastsprekers is Prof.dr.ir. Frank de Vocht, hoogleraar epidemiologie & public health aan de University of Bristol, en één van de internationale experts op dit thema.

 

Promotie Famke Mölenberg

Aanleiding voor het seminar is het proefschrift van Famke Mölenberg: “Natural experiments to evaluate local policy health interventions”. Het creëren van een omgeving die gezond gedrag faciliteert, kan de gezondheid van de bevolking aanzienlijk verbeteren en is mogelijk ook van belang bij het verkleinen van gezondheidsverschillen. Onderzoek naar de effectiviteit van omgevingsinterventies is echter problematisch. Traditioneel gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek is meestal niet mogelijk, omdat onderzoekers geen controle hebben over de interventie.

Het is van groot belang om te zoeken naar mogelijkheden buiten de bekende domeinen, disciplines en conventionele methoden. We moeten er naar streven dat we morgen meer weten dan vandaag.”

Proefschrift Famke Mölenberg

In haar proefschrift beschrijft Famke Mölenberg evaluaties van omgevingsinterventies door middel van natuurlijke experimenten: de introductie van 18 nieuwe speelvelden in Rotterdamse, voornamelijk minder welvarende buurten, veranderingen in de voedselomgeving (fastfood locaties en andere ongezonde eetgelegenheden), de organisatie van internationale topsportevenementen zoals Grand Départ van de Tour de France en wereldkampioenschappen turnen en korfbal, de invoering van rookvrije wetgeving en infrastructurele interventies gericht op fietsen. De evaluaties bevestigen de potentie van omgevingsinterventies voor gezondheidsbevordering en verkleinen van gezondheidsverschillen.

Famke Mölenberg onderzocht ook de methodologische vraagstukken die komen kijken bij het evalueren van natuurlijke experimenten en barrières: de onvoorspelbaarheid van natuurlijke experimenten, de samenwerking tussen onderzoekers en beleidsmakers, (in)flexibiliteit van financieringsbronnen, uitdagingen bij het koppeling van data uit verschillende domeinen en (gebrek aan) erkenning van de waarde van studies die inspelen op natuurlijke experimenten.

 

Praktische details seminar

Wanneer?
Vrijdag 25 juni 2021, 9.30 -11.30

Waar?
MS Teams (link volgt na aanmelding)

Voor wie?
Beleidsmakers, praktijkorganisaties, bestuurders, onderzoekers

Aanmelden?
Stuur een bericht naar cephir@erasmusmc.nl

Accreditatie is aangevraagd.

 

Praktische details promotie

  • De online verdediging van het proefschrift zal later op deze vrijdag starten om exact 13.00.
  • Aanmelden kan via cephir@erasmusmc.nl.

Het proefschrift is toegankelijk via de link Natural experiments to evaluate local policy health interventions.