Nieuwe mijlpaal: COVID Radar-app in wetenschappelijk tijdschrift

Eind juni werd het artikel van Willian van Dijk et al. “COVID RADAR app: Description and validation of population surveillance of symptoms and behavior in relation to COVID-19” gepubliceerd in het open access tijdschrift PLOS One.

COVID Radar-app

Voor wie de COVID Radar-app nog niet kent: in deze smartphone-app kunnen gebruikers dagelijks symptomen, sociaal afstandsgedrag en de COVID-19-status melden. De app is geïntroduceerd door het LUMC en kan gratis gedownload worden in de Android en App Store. Het doel van de app is meer zicht krijgen op hoe de COVID epidemie zich ontwikkelt, wie er grotere risico’s loopt, wat het effect van social distancing is en waar en wanneer we een zorgvraag kunnen verwachten. Gebruikers zijn vanaf het begin actief betrokken bij de ontwikkeling en worden via ‘Updates’ op de app regelmatig geïnformeerd over de resultaten van onderzoek.

Resultaten

Sinds 2 april 2020 zijn er meer dan 6 miljoen observaties van meer dan 250.000 gebruikers verzameld met behulp van de COVID Radar-app. Bijna 2.000 gebruikers meldden dat ze positief waren getest op SARS-CoV-2. Het aantal gemelde gevallen komt nauw overeen met het nationaal gerapporteerde aantal gevallen in regio’s met een hoge gebruikersbetrokkenheid. In onderstaande figuur is duidelijk te zien dat symptomen toenemen voorafgaand aan een positieve SARS-CoV-2-test. Ook risicogedrag neemt toe voorafgaand aan een positieve test.

Figuur: Dagelijks gerapporteerd percentage gebruikers dat symptomen meldt rond positieve SARS-CoV-2-test (Panel a) en negatieve SARS-CoV-2-test (Panel b).

Conclusie

De onderzoekers concluderen dat de COVID Radar-app vrijwillige zelfrapportage van COVID-19-gerelateerde symptomen en sociaal afstandsgedrag mogelijk maakt. De resultaten laten zien dat de COVID Radar een valide instrument kan zijn voor surveillance en mogelijk voorspellende analyses om opkomende hotspots te identificeren.

Uit ons onderzoek bleek dat de kwaliteit van de ingediende gegevens het beste is wanneer de betrokkenheid van de gebruiker hoog is.

COVID Radar-app nog steeds relevant

Ook nu veel mensen gevaccineerd zijn, blijft de COVID Radar-app belangrijk. Zo geven de data inzicht in het verloop van het vaccinatieprogramma en het voorkomen van ‘Long COVID’, d.w.z. langdurige COVID restsymptomen, tot vele weken na de infectie. Meer dan een kwart van de app gebruikers onder de 50 jaar met COVID heeft na 100 dagen nog steeds vermoeidheidsklachten. De vragenlijst in de app zal hier binnenkort op aangepast worden.

Meer lezen