Tweede prijs voor artikel over blootstelling aan fastfood restaurants, voedselonzekerheid en voedingskwaliteit

Op 30 november 2021 werd tijdens het Najaarsforum van de Nederlandse Academie voor Voedingswetenschappen de Publicatieprijs 2020-2021 uitgereikt. Laura van der Velde, promovenda op het onderzoek naar voedselzekerheid in Haagsche achterstandswijken, ontving de tweede prijs voor haar artikel “The interplay between fast-food outlet exposure, household food insecurity and diet quality in disadvantaged districts”.


In dit onderzoek vonden zij onder andere dat voedselonzekerheid was geassocieerd met een lagere voedingskwaliteit (d.w.z., een minder gezond eetpatroon). Daarnaast zagen ze dat de impact van voedselonzekerheid op de voedingskwaliteit in Den Haag groter was wanneer er een fastfood restaurant dicht bij huis stond. Eerder dit jaar won Laura de Young Professional Award 2021 voor haar onderzoek naar de relatie tussen voedselonzekerheid en voedingsinname in Nederland.

Eerste en derde prijs

De eerste prijs werd uitgereikt aan Ellen van Dongen voor het artikel “Effectiveness of a Diet and Resistance Exercise Intervention on Muscle Health in Older Adults: ProMuscle in Practice.” De studie laat zien hoe verlies van spierfunctie bij ouderen in de praktijk aangepakt zou kunnen worden.

Op de derde plek eindigde Judith Neter met het artikel “Improving the dietary quality of food parcels leads to improved dietary intake in Dutch food bank recipients—effects of a randomized controlled trial”. Dit onderzoek laat zien dat het verbeteren van de voedingskwaliteit van voedselpakketten een positief effect kan hebben op de voedingsinname van de deelnemers van de Voedselbank.

 

Voedselomgeving

Het thema van het Najaarsforum was dit jaar Voedselomgeving. Onze omgeving heeft een grote invloed op wat en hoeveel we eten. Een van de sprekers was Maartje Poelman van de Wageningen University and Research. Maartje doet onderzoek naar het in kaart brengen van de voedselomgeving en hoe voedselomgeving de consumptie en gezondheid beïnvloedt. Ook onderzoekt zij strategieën om de voedselomgeving te optimaliseren en te implementeren. Haar presentatie vindt u hier: Maartje Poelman (WUR): De Voedselomgeving.


Pilot in Katwijk

Mirjam Mühl was een van de andere sprekers tijdens het Najaarsforum. Zij is betrokken bij de Pilot Eetomgeving Scholen in de gemeenten Lelystad, Alkmaar en Katwijk. Doel van de pilot is om JOGG-gemeenten aan te sporen tot, en ondersteunen in, het positief beïnvloeden van de eetomgeving in en rondom vo- en mbo-scholen. Haar presentatie vindt u hier: Miriam Mühl (JOGG): Een gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd.

 

Meer lezen?

Over het NAV Najaarsforum en leesvoertips Voedselomgeving

Over het onderzoek van Laura van der Velde

Bron: Voedingsacademie.nl